Normandie, Bretagne og Loire-dalen, Frankrike

Skal du reise til Normandie, Bretagne og Loire-dalen i Frankrike eller trenger du overnatting på hotell i Normandie, Bretagne og Loire-dalen? Vi gir deg oversikt over alt fra eksklusive til rimelige hotell, feriehus, fly, leiebil og pakkereiser i Normandie, Bretagne og Loire-dalen. På Dittferiested.no finner du en liste over nettsider som tilbyr reiser til Normandie, Bretagne og Loire-dalen i Frankrike.

Beste priser på hotellrom - Hotels.com

Novasol - leie av ferieboliger


Vest-Frankrike består av provinsene Normandie, Bretagne, samt Loire-dalen

Familieopplevelser, sol og bading i Normandie i Frankrike: Normandie har mange byer som er verd et besøk. Fra Dieppe i nord, Le Havre, og Rouen litt opp i Seinen, videre de pittoreske småbyene Honfleur, Trouville og den blaserte kasinobyen Deauville (med egen filmfestival), og en mengde små, koselige bade- og fiskerlandsbyer vestover. Og strender. Milevis av brede sandstrender, med amerikanske navn som Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach og Sword Beach, etter invasjonen i Normandie. Mange av strendene er av ypperste kvalitet og hyppig besøkt av barnefamilier. Mange av strendene ligger på nedsiden av små landsbyer, der familien kan spise lunsj og middag. Maten er velsmakende, og i stor grad preget av nærheten til havet. Ikke vær redd for å teste ut noe nytt. Her har man lang erfaring i å skape de nydeligste retter av fisk og skalldyr. Og spis for all del flere retter. Menneskene her er stolte av sin nordiske arv, og nordmenn blir tatt i mot med den største vennlighet.

Mer om Normandie i Frankrike

Den vestligste byen Cherbourg på den første delen av Normandie, Côte de Nacre, er en stor havneby med fergeforbindelser til England. Og om du ikke snakker så godt fransk, så prøv. Du blir belønnet med vennlighet, smil og det faktum at folk plutselig kan litt engelsk. Når du passerer Cherbourg vender kysten sørover, full av badebyer og -strender, før den igjen går vestover ved byen Avranches. På denne kysten som kalles Côte d’Emeraude ligger populære St. Malo, med en drøss av badebyer og -strender på begge sider. For barna kan vi nevne Cité de la Mer i Dieppe, et senter med temaer knyttet til havet, med utstillinger, aktiviteter og moro for barna.

Normandie i Frankrike er på mange måter et gammelt stykke Norge

Etter at vikingene på 800-tallet hadde herjet vilt rundt og i Paris og andre byer langs Seinen og Loire, tilbød en gråtende franskekonge vikingene hele landskapet Normandie i bytte mot fred. Vikingene takket ja, og startet med en forbløffende effektiv organisering av alt fra kirkebygging til handel, etablering av byer, jordbruk, fiske og alt det som egnen ellers har å by på. Resultatet var etter noen tiår en svært velstående bonde- og borgerstand, med høy leve og livsstandard og gode økonomiske kår. Blant annet ble hovedstaden Rouen bygget opp etter alle kunstens regler, og mye av det opprinnelige står fremdeles – utrolig nok. Kystlandskapet er en blanding av klipper, gress- og stråkledde sandvoller og strender – mange steder ypperlig for bading.

Litt om innlandet i Normandie, Frankrike

Selv om kystlinjen i Normandie er usedvanlig vakker, skal vi ikke glemme innlandet. Her er et vakkert, bølgende og frodig landskap, med skogkledde daler og åser, grønne åkere, store, bugnende eplehager til siderproduksjon og bondegårder som produserer melk. Her finnes en mengde koselige bondelandsbyer, og masse å se for både voksne og barn. Det er flott utsikt mot Storbritannia på den forblåste tuppen av Cotentin-halvøya.

Bretagne og Loiredalen i Frankrike

Familieopplevelser og bademuligheter i Bretagne

Bretagne i Frankrike egner seg ypperlig for badeferie og familiekos. Langs kysten her myldrer det av småstrender og odder, hvor man kan slå seg til for dagen. Badebyene ligger tett i tett rundt Côte du Leon, der storbyen Brest ligger beskyttet inne i en fjordarm, beskyttet av en naturlig bølgebryter i form av et nes, som stikker opp sørfra. Innlandet er kledd med små fjell, daler og skoger med vilt. Gamle middelalderborger som Josseli og Château Combourg fra 1.000-tallet gir dette vakre terrenget et sjarmerende rustikt preg, og har kan man reise på måfå og la opplevelsene strømme på. Storbyen Rennes har bevart kvartalsvis av typiske bindingsverkshus i sin gamleby. Kysten i Bretagne har mye rart å by på. På nordsiden, på Côte de Granit Rose er det nes, viker og strender, mens sørkysten er mer skogkledd, selv om det er masser av strender og bademuligheter her også.

Loire-dalen

Familieopplevelser, sol og bading i Loire-dalen i Frankrike

Loire-dalen er et frodig landskap, som følger den store elven Loire langt inn i landet. Her er mye flott å se, av både slott, gamle landsbyer og vakre landskap. De beste bademulighetene finnes ved kysten. På kyststripen fra Vannes i nord til La Rochelle i sør, er det badestrender og badebyer hele veien.

Merk deg også de to øyene Noirmoutier-en-l’Ile og Ile d’Yeu. Her er det spesielt gode bademuligheter. I L’Epine på øya Noirmoutier-en-l’Ile finnes en badepark, Oceanile, og noen kilometer videre ligger Sealand Aquarium de Noirmoutier, med masse spennende å se. Fra den vesle byen Bellevue kan du kjøre ut til øya Noirmoutier-en-l’Ile når tidevannet har trukket seg tilbake og det er fjære. Det er også bro fra fastlandet til denne sjarmerende ferieøya.

Mer om sol og bading i Loire-dalen i Frankrike

I Loire finnes det også en rekke innsjøer og småstrender langs både elven Loire og sideelvene, der det er gode bademuligheter. I Loire-dalen finnes det også mange opplevelsesparker med forskjellige temaer. Se http://www.infoparks.com/flashan/r_parcs/france/index.htm for mer info.

Det er hyggelig reise i Loire-dalen. Det er korte avstander fra den ene severdigheten og attraksjonen, til den andre. I dette landskapet finnes det store skoger, små landsbyer, mange flotte katedraler og en mengde slott fra den tiden da kongene av Frankrike brukte Loire-dalen som rekreasjonsområde sammen med adelen og hoffet. Du vil bli overrasket over hvor mye som er å se og oppleve her for hele familien. Over alt i Loire-dalen finner du kafeer, restauranter og spisesteder, der familien kan spise lunsj eller middag. Maten i Frankrike er fantastisk, her finnes også masse godt som barna liker.

Loire-dalen for kulturinteresserte

Knapt noe landskap i verden kan by på så mange godbiter for kulturinteresserte, som Loire-dalen. Her ligger slott, kirker, landsbyer og museer med kort avstand fra den ene severdigheten til den andre. Loire-dalen ble benyttet som rekreasjonsområde for kongene av Frankrike fra 1300-tallet og utover. Her var Paris’ matkammer, og her bygde både adelen og kongene store, vakre slott, som verden ikke har sett maken til.

Elven Loire har sine kilder i Sør-Frankrike ved Valence sør for Lyon. Herfra starter Loire med å renne nordover til byen Nevers, der den går sammen den like store elven Allier, og fortsetter i en bue forbi byen Orleans, hvoretter at den renner forbi byene Blois, Tours, Saumur, Angers, Nantes og St. Nazaire i sørvestlig retning mot Atlanterhavet. Andre viktige byer som ikke ligger ved elven Loire, er Le Mans Chartres ord for elven, og Bourges og Châteauroux på sørsiden.

Slottene du bør få med deg i Loire-dalen i Frankrike

Château Chambord, Château Chaumont og Château Chenonceau

Disse tre bemerkelsesverdige Châteauene befinner seg ikke langt fra hverandre, kjører du totalt ca 35-40 km, så har du fått med deg alle. Slottene er ganske forskjellige, og gir et godt inntrykk av hvilke arbeider som ligger bak, hvilken enorm rikdom de gir utrykk for – og hvor godt isolerte våre norske hus hjemme er. Hvis du er i nærheten, så ikke la denne muligheten gå fra deg. Et godt utgangspunkt for en slik tur er Blois eller Tours.

Mer om slott i Loire-dalen, Frankrike

Det er mange slott i Loire. Har du lyst til å se flere, kan du besøke Château de Beauregard fra 1520, Château de Cour-Cherverny fra 1634, Château de Villesavin fra 1500-talletog Château du Moulin fra 1490.

Bordets gleder - vinen, maten og lokale spesialiteter i Loire-dalen, Frankrike

Måltidet er franskmennenes beste stund. Her blir man sittende og spise og drikke og kose seg lenge. Over måltidet samles familie og venner. Her diskuteres alt fra banklån til babymat, biler, grønnsaker, turister, fotball, taklamper, brokonstruksjoner – og maten og vinen.

Loire er Frankrikes lengste elv. Langs nesten hele Loire dyrkes det vindruer i stor skala, helt fra elvens kilder i området sør og øst for Grand Massif og nord- og vestover til Atlanterhavskysten. La oss begynne i vest ved Atlanterhavet: Allerede rundt byen Nantes finner du en mengde flotte hvite viner, kalt Nantais – ofte fremstilt av Muscadet-druen, som trives godt i sitt naboskap med Atlanterhavskysten. Videre oppover elven ligger Anjou-Saumur, kjent for billige roséviner og en ok hvit Anjou, som nå blandes med Chardonnay- og Sauvignondruer. De røde er ikke så vellykkede. Det finnes også noen strålende søte hvite viner, fra sideelvene i Layondalen og Aubancedalen. 

De beste rødvinene i Loire-dalen kommer fra området Touraine rundt Tours, med appelationer som St.-Nicolas-de-Bourgueil, Bourgueil og Chinon. En Chinonvin er nevnt i boken 100 Legendariske Viner (fra hele verden), nemlig Charles Joguets Clos de la Dioterie.

Når elven Loire snur seg sørover etter å ha passert Orléans, skjer det ting: Etter å ha passert de mindre vinbyene Gien og Cosne kommer vi til Sancerre og Pouilly-Blanc-Fumée – begge berømte for sine flotte, hvite viner 100 % på Sauvignon Blanc-druen. Resultatet er tørre, komplekse, innsmigrende delikate hvitviner, etterspurt over hele den vindrikkende verden. Også rundt Clermont Ferrand, ved Loires sideelv Allier finner vi vinproduksjon, Côte d’Auvegne med frisk Gamay rødvin og rosé. Rundt St.-Etienne, i den sørlige delen av Loire-elven finner vi Côtes Roannaise med lette røde med en viss karakter og Côtes de Forét med Gamay rødvin, som minner om Beaujolais.

Maten er svært variert, ettersom elven Loire bringer oss fra havet, via landets hjerte, videre til Sør-Frankrike. I Loire-dalen spiser man derfor alt fra skalldyr og saltvannsfisk til ferskvannsfisk som gjedde, ål og Sandre. Her serveres vilt som hare og hjort, i tillegg til utallige varianter basert på kjøtt av svin, okse, sau, lam, kylling, and, og, ikke minst, gås. Av gås alene lager man et utall retter – alt fra gåseleverpateer, til fileter og andre deler av denne anvendelige og høyt verdsatte fuglen. Snegler stekt i olje anses også å være en delikatesse.

Før fryseboksen kom, var det vanlig å hermetisere kjøtt, gjennom å legge det i fett for konservering. Dette kalles confit. Mange oppskrifter baserer seg på det.

Vær ikke redd for å teste ut menyene i Loire. Selv om franske menyer kan være vanskelige å forstå, så ta sjansen. Du vil sjeldent bli skuffet.
Steder, Vest-FrankrikeMest populære steder FrankrikeVest-Frankrike, Frankrike på kart
Anbefalte linker:
Hurtiglenker

Velg land:Hvor vil du reise?
DittFeriested.no - Finn din drømmeferie - raskt og enkelt