Fly, hotell, feriehus og leiebil, Aosta Nordvest-Italia, ItaliaSpar tid når du skal reise til Aosta eller trenger overnatting på hotell i Aosta. Her finner du en god oversikt over det du har behov for, til riktig pris. For at det skal være enkelt for deg, har vi utarbeidet en liste over nettsider som tilbyr et rikt utvalg reiser til Aosta.

Beste priser på hotellrom - Hotels.com

Novasol - leie av ferieboliger

Populære reisenettsider - leie feriebolig


Verd å vite om Aosta

Aosta er en middels stor by med 34.000 innbyggere, beliggende på en slette i Aostadalen på cirka 650 meters høyde over havet. Aosta er anlagt der to elver møtes, omgitt av 3 tusen meter høye fjell på alle kanter, pluss Mattehorn på 4.482 meter. Aostadalen gjør en S-sving her med byen Aosta midt i S’en og føles derfor omringet av høyfjell. Aosta er en relativt skjult perle for nordiske turister. De fleste reiser enten opp i fjellene i alpene, eller mot den vakre byen Torino 11 mil unna i sørlig retning. Aosta har en typisk alpebebyggelse med hvite murhus og flate saltak, ikke ulikt det vi kjenner fra Tyrol og Bayern. Aosta her et meget trivelig og livlig bysenter med Piazza dell’Municipo i sentrum; byens store rådhusplass. Her ligger det flere restauranter og kafeer med utendørs servering og herfra går byens viktigste bilfrie handlegate, hvor det for øvrig finnes flere koselige serveringssteder med uteplasser. Aosta er en livlig handelsby som har en betydelig gjennomfart av turister. Elvene Dora Baltea og Bathea møtes og har sine løp gjennom forskjellige deler av byen, og er enkelte steder ledet gjennom kanaler for drift av blant annet sager og møller – i dag svært pittoreske strøk.

Mer om Aosta og romertiden

Mange som kommer hit blir overrasket av at byen Aosta har så mange ruiner og bygninger å by på fra romertiden, i tillegg til mye annen storslått arkitektur, som for eksempel klosteranlegget Sant’Orso, et bygningskompleks fra middelalderen med blant annet fresker fra cirka år 1150. Romerne erobret byen fra keltere i år 25 før vår tidsregning på grunn av den strategiske beliggenheten. Byens navn har sitt utspring i romertiden, da byen fikk navnet Augusta Praetoria – gjennom århundrene forenklet til Aosta. Som navnet antyder ble flere av bygningene her oppført under keiser Augustus’ regjeringstid, blant annet omfattende bygningsrester etter et stort romersk utendørs teater her. Øst i byen kan du en vakker bro bortenfor den moderne veibroen, og på byens østside måtte man i hine hårde dage passere Augustusbuen, som fremdeles utrolig nok står som den gjorde for to tusen år siden. Foran denne står Porta Pretoria, bygget noen år senere med fundamenter 2 meter under dagens bakkenivå. Den flotte Porta Pretoria er en kompakt og solid steinkonstruksjon med doble buer og med et middelaldertårn ved siden av – oppført drøye tusen år etter. Da snakker man om historie som synes!

Mer om Aosta og romertid

Aosta har mer romertid å by på: Byens romerske teater har mesteparten av den 20 meter høye fasaden intakt, noe som gjør et mektig inntrykk. Det romerske teateret har halvsirkelform, beliggende i en skråning med setetrinn oppover i vifteform. Teateret var datidens kino, musikkscene og samfunnshus, og var en høyt prioritert kulturinstitusjon. Aosta har også et flott amfiteater, som er en oval arena for gladiatorkamper, kamper mellom rovdyr og mennesker og oppførelse av kjente militære slag. Colosseum i Roma er at annet kjent amfiteater. Rett ved siden av katedralen i Aostas historiske bydel finner du Augusta Praetorias romerske forum, senteret for byens borgere, hvor templene for de forskjellige gudene også befant seg. Rundt i Aosta ellers finner flere romerske bygningsrester, som en Augustus-triumfbue, porter, tårn, rester av bymurer, et romersk bad, etc. Aosta er et must for den kulturinteresserte som ferdes gjennom Aostadalen. I tillegg er Aosta en livlig og munter by befolket av blide, optimistiske og hardføre folk, som har vært ute en vinternatt før.

Aosta og middelalder

I Aosta finnes det flere eksempler på praktfull romansk arkitektur, kjennetegnet av rundbuer, i motsetning til den senere gotiske arkitekturen med spissbuer. Katedralen er oppført en gang på 900-1000-tallet, på samme sted som en tidligere kirke ble bygd på 300-tallet. Cattedrale Giovanni Battista er ombygd både på 1500- og 1600-tallet, men har de kraftige romanske klokketårnene fra 1000-1100-tallet intakt, i tillegg til krypten og enkelte deler av koret. Freskoer fra siste halvdel av 900-tallet kan sees i taket i den delen av kirken som er i opprinnelig romansk stil. Katedralen er utsmykket med gotisk interiør fra perioden 12- og 1400-tallet, som blant annet omfatter flotte, utskårne korstoler i tre med religiøse motiver. I kirken finnes det også meget flotte og sjeldne gulvmosaikker fra den første kirken som ble bygget her på 300-tallet. Nesten vegg i vegg med katedralen ligger et lite museum for sakral kunst, Museo del Tesoro, med en fin samling skulpturer, relikvieskrin, gravsteiner og andre religiøse gjenstander som har vært i bruk opp gjennom de 1700 årene det har stått en kirke her.

Aosta og klosteret Sant’Orso

Sant’Orso er et omfattende kloster- og bygningskompleks oppført i perioden 900-tallet til 1300-tallet. De religiøse bygningene er i både romansk og gotisk stil, typiske for den utviklingen som fant sted i perioden. Kirken Sant’Orso eller St Ursus, inneholder relikvier av martyren Ursus, som var offiser i den romerske hærens Theben-legion, stasjonert i Egypt.  Ursus konverterte sammen med 6.666 andre soldater til kristendommen i år 286 og skal i følge skriftlige kilder ha lidd martyrdøden den 22. september dette året, etter at legionen ble forflyttet til Sveits. Disse i alt 6.666 soldatene, som valgte martyrdøden, er også kjent under navnet martyrene fra Agaunum. I krypten i klosterkirken kan du altså se hans jordiske levninger oppbevart i et relikvieskrin. Sterke saker. Inne i klosterkirken finner du fresker fra 900-1000-tallet.

Mer om klosteret Sant’Orso

Klosteret Sant’Orso er ellers et prakteksempel på romansk byggekunst fra 900- og 1000-tallet. Her finnes vakre dekorerte klosterganger med romanske buer og søylekapiteler med figurer typiske for denne perioden. Sant’Orso har en vakker klosterhage og et 46 meter høyt frittstående klokketårn – en såkalt campanile – som ble oppført mellom år 994 og 1025. Forståelig nok har tårnet gjennomgått noen mindre reparasjoner på 1500-tallet, noe de fleste av oss ikke mister nattesøvnen av. Dette høye klokketårnet rager virkelig i Aosta og er med på å gi gamlebyen sitt middelalderpreg. Verd å merke seg: I det katolske og praktisk innrettede Italia feirer man St Ursus som en skikkelig middelalderfest med et stort marked inklusive varemesse i slutten av januar. Sommermarkedet i Aosta med fest finner sted i første del av august. Dette er muntre saker, og skikkelig fester, som de fastboende ser frem til to ganger i året.
Steder, Nordvest-Italia

Aosta, Italia på kart
Anbefalte linker:
Hurtiglenker

Velg land:Hvor vil du reise?
DittFeriested.no - Finn din drømmeferie - raskt og enkelt