Madeira, Portugal

Hos oss finner du oversikt over hotell, feriehus, pakkereiser, leiebil, leilighet eller fly, Madeira. Så, hvis du skal reise til Madeira eller trenger overnatting på for eksempel hotell i Madeira, vil du raskt finne det du trenger. Vi har utarbeidet en oversiktlig liste over nettsider som tilbyr reiser til Madeira. Se vår oversikt over populære reisenettsider her.

Beste priser på hotellrom - Hotels.com

Novasol - leie av ferieboliger


Verd å vite om Madeira i Portugal

Madeira i Portugal er egentlig en øygruppe bestående av to øyer. Den ene heter Madeira, og den andre Porto Santo. Begge øyene er velsignet med svært stabile temperaturer året rundt – omkring 20 grader. Begge øyene er av vulkansk opprinnelse. Vi vil omtale Porto Santo i et eget avsnitt. Madeira er svært kupert med utrolige klippeformasjoner, har frodige grønne daler og raviner, og et meget fruktbart vulkansk jordsmonn. De fleste byene ligger på den sørøstlige delen av Madeira, men landsbyer ligger spredt rundt på hele Madeira. Det går veier rundt hele øya av varierende kvalitet, ofte nesten nede ved havet, ”hugd inn i fjellveggen, andre partier oppe på klippene. Selv for oss som kjenner til vestlandet og veistandarden der, kan veiene bli noe røffe og primitive her, landskapet er noen steder ekstremt kupert og storlagent. Det er utrolig flotte turmuligheter på øya, både i fjellene og nærmere kysten. Jordbruk er en viktig næringsvei på Madeira, og ofte ser du at det er anlagt terrasser i landskapet for å holde på jorda og skape gode vannings- og dyrkingsforhold. Det meste av jordbruket ligger på den sørlige delen av Madeira. Lenger nord er dyrehold mer vanlig. Fjelltoppen Pico Ruivo, som ruver 1861 meter over havet, er Madeiras høyeste og et populært utfluktsmål blant fotturister. Hovedstaden Funchal ligger sørøst på øya.

Porto Santo

 

Porto Santo har i motsetning til Madeira fantastiske badestrender. Nesten hele sørsiden av Porto Santo består av en eneste lang, finkornet sandstrand. Den nordligste delen av badestranden er den mest langgrunne. Hvis du bor på Madeira er Porto Santos strender kun et par drøye timers fergereise unna – og et kvarter med fly. Nordkysten av Porto Santo består av forrevne klipper som stuper rett i havet. Merk at det er en del bølger i havet rundt begge øyene, spesielt på nordsiden av Madeira, men også på sørsiden av Porto Santo.  Pass godt på hvis du har med barn. Porto Santo er blitt et svært populært reisemål på grunn av det tørrere klimaet og de fantastiske badestrendene, både blant Madeiras innfødte og internasjonale turister.

Madeira og historie

Madeira er første gang med sikkerhet beskrevet i en genovesisk beskrivelse fra år 1351. Genova var en av de viktigste havnebyene i Europa, og et maktsenter som hadde stor innflytelse utenfor Italia. Det finnes også beskrivelser av øyer i Atlanterhavet fra romertid, blant annet av Plinius den eldre, en historiker som mistet livet da han ble litt for nærgående i Vesuvs enorme utbrudd den 25. august i år 79 e Kr. Øyene ble gjenoppdaget av portugisiske sjøfarere i år 1418, som landet på Porto Santo etter et uvær. Han plantet et portugisisk flagg reiste hjem til Lisboa og beskrev funnet og kom tilbake med en ny ekspedisjon året etter. Denne gangen undersøkte han også det tåkeinnhyllede landet i vest, som viste seg å være den frodige skogbevokste øya Madeira. Navnet fikk den på grunn av alle trærne – madeira betyr skog. Her fant han og mannskapet både bukter egnet for havneanlegg, og kanskje viktigst av alt, mengder av ferskvann.

Mer om Madeira og historie

I 1425 var den første portugisiske kolonien etablert her, og man gikk omgående i gang med å rydde jorden for laubærtrær, for å få frem dyrkbar mark. De første årene ble det med dyrket hvete for eksport til hjemlandet. Lønnsomheten var imidlertid ikke god nok, og noen kom i år 1460 på ideen å plante sukkerroer. Det ble umiddelbar suksess, for sukker var ettertraktet vare over hele Europa. Innbyggerne satset på dette, og fikk brakt over slaver fra Afrika for å jobbe på plantasjene, og for å anlegge terrassene i landskapet, som du kan se den dag i dag – og som fortsatt er i bruk. Etter hvert fikk sukkerproduksjonen stor konkurranse fra Brasil og Vestindia, og det ble gjort forsøk med å plante vinranker isteden. Madeira kom imidlertid fra 1581 til 1640 under spansk styre, som ikke ønsket konkurranse mot sin vinproduksjon.

Enda litt mer om Madeira og historie

Da øya igjen ble portugisisk, tok vinproduksjonen fart, og rundt år 1700 var betegnelsen Madeira etablert som et felles begrep for vin herfra. Selv om Madeiras klima og fruktbare jordsmonn har gitt gode livsbetingelser her, har øya vært utsatt for mange problemer gjennom århundrene. Først kom pirater på grunn av rikdommene, deretter spanjolene. I 1748 ble Funchal rammet av et stort jordskjelv, som ødela mye av byen. Sosiale skjevheter har også vært et problem, de rike godseierne ble rikere, mens bøndene ellers ble fattigere. Madeira var en stund okkupert av engelske styrker under napoleonskrigene. Turismen er i dag den viktigste næringen for Madeira. De første turistene som kom hit var engelskmenn rundt 1850.

Madeira og badestrender

Det hevdes at det ikke finnes badestrender på Madeira. Det er feil. Men det finnes få gode strender. Nå reiser vel de færreste til Madeira på badeferie – men det kan jo være greit å ta seg en dukkert dersom man er på oppdagelsestur rundt langs den ekstremt kuperte kysten på øya. Vi har tatt runden rundt hele Madeira ”med klokka”, med Funchal som utgangspunkt. I Funchal er det kun rullesteinsstrender, bortsett fra en liten strand ved siden av lystbåthavna. I Riebeira Brava er det to lavasteinsstrender beskyttet av moloer. Her er det mulig å leie solparasoller og solsenger. Det samme gjelder Ponta do Sol noen kilometer vestover. Calheta Beach ligger enda noen kilometer vestover, og her er det badestrender anlagt i et ovalt anlegg beskyttet av moloer, sannsynligvis den beste badestranda på hele Madeira. Den finkornede lyse sanden her er hentet fra Sahara. Ellers finnes det flere sjøbassenger i Porto Moniz, helt nordvest på Madeira.

Mer om Madeira og badestrender

I den vesle landsbyen Seixal lenger øst på nordkysten er det to skjermede bukter med fine små badestrender, en på hver sin side av tettstedet. I Sao Vicente er det en slags strand med blanding av sand, lavastein og småstein. Ponte Delgada har badebassenger. I Praca do Faial ved Santana er det bygget en kunstig liten strand. Her er det for øvrig også en fin gokartbane. I Porto Cruz er det en strand av fin lavasand. På vestsiden av havnen i Canical, helt øst på øya er det et par fine små badestrender med fin sand. Du finner et par til på østsiden av havnen, på begge sider av Marina Quinto do Lorde. Her er det fin, mørk vulkansk sand på strendene. Lenger vest på sørkysten av Madeira i Machico finner du rullesteinsstrender med solparasoller. På den andre siden av flyplassen, i utkanten av Santa Cruz ligger Aqua Parque, et badeland med sklier og flere bassenger. Lenger vest på øya ligger CanicoSteder, MadeiraMest populære steder PortugalMadeira, Portugal på kart
Anbefalte linker:
Hurtiglenker

Velg land:Hvor vil du reise?
DittFeriested.no - Finn din drømmeferie - raskt og enkelt