Midt-Sverige, Sverige

Når du skal leie hytte eller ønsker overnatting på hotell finner du et stort utvalg til lave priser her, i tillegg til et godt utvalg mer eksklusive hotell eller hytter – hvis du er ute etter det. Vi gir deg en oversikt over nettsider som tilbyr hytteutleie og hotell, Midt-Sverige.

Beste priser på hotellrom - Hotels.com

Novasol - Europas ledende på feriehus


Verd å vite om det midtre Sverige

Midt-Sverige er stort i utstrekning og by på en mengde aktiviteter, attrakasjoner og severdigheter for både barnefamilier og andre. I Östersund finner du som nevnt Jamtli Historieland og Sommarhagen, mens Nämforsen Helleristninger, Nord-Europas største med steinalderboplass og utstillinger, ligger rett nord for Sollefteå. I Sunnsvall finner du Fylkesmuseet, og i innlandet praktfulle frilusftsområder med Stödesjöen, fjellet Rankleven og Ånge naturum langs elven Ljungan. Ved (blant annet) Sveg finner du den gamle jernbanelinjen Innlandsbanan, som går fra Kristinehamn ved Vänern i sør til Gällevare i nord. Med Innlandsbanan passerer du byer som Østersund og Wilhelmina i et fantastisk landskap med få mennesker, mye natur og lange avstander. Ikke langt fra Femundsmarka, på svensk side, finner du Härjedalens Fjällmuseum med utstillinger og kulturhistorie som omfatter samenes liv, gruvedrift og nybyggerne som bosatte seg her.

De største opplevelses- og fornøyelsesparkene i Midt-Sverige

Skandinavias største dyrepark, Kolmården ligger ved Norrköping. Her kan familien kjøre bil gjennom safariparken og oppleve løver, bjørner og elg på nært hold. Du bør heller ikke gå glipp av delfinariet på Kolmården med delfinoppvisninger i verdensklasse. I Dalarna finner du Orsa Grönklitt bjørnepark nord for Mora, der bjørnene ferdes i sine naturlige omgivelser sammen med gaupe og ulv. Her ligger også Tomteland (nisseland), hvor mange barn kommer for å treffe den svenske nissen og hjelperne hans. Rett sør for Mora ligger Äventyret Sommarland ved den koselige byen Leksand.  Äventyret Sommarland er egentlig tre opplevelsesparker i én – et vannland, et sommerland og et motorland – men du betaler bare én inngangsavgift. I Huddiksvall ligger Mulle Meck, et barneverksted der ungene kan snekre og bygge. Fyrishov Eventyrland er et badeland med flere tilbud rettet mot barn og familier.
Lenger nord, langs østkysten finnes det enda en stor fornøyelsespark, Furuviks-parken i Gävle. Her er det dyrepark og en lekepark med mange spennende karuseller. Rett utenfor Östersund finner du også Storsjöbadet, med masser av sklier og moro. Boda Borg finnes både i Östersund og ved Sunnsvall – spennende opplevelses- og aktivitetssentre for barn fra 6 år og oppover.

Mer om det midtre Sverige

Rett sør for Huddiksvall ved kysten av Bottenhavnet finner du Bodagrotterna med 2,5 kilometer grotter skapt for 10 tusen år siden. Utenfor ligger skjærgårdsøyene Kråkön med gamle fiskevær, som du kan besøke med båtturer som arrangeres fra fastlandet. Lenger sør, litt inn i landet ved Bollnäs, finner du Hälsingegårdar med gamle bomiljøer som er i ferd med å komme på Unescos liste. Träslottet ved Arbrå er en fullt møblert Hälsingegård fra 1800-tallet. Ved Järvsö ligger flotte gamle Stene Gård med teater, glasshytte og krydderhage, samt restaurant.Lenger inn i landet i Dalarna finner du Grönklitt Bjørnepark og Orsa, der musikertreffet Orsayran fem onsdager på rad i juli tiltrekker seg mengder av nysgjerrige. Her finner du også Fryksås. Sveriges største samlede seterområde med flott utsikt over Siljanbygdene. I den spesielle bygda Älvdalen finner du et av Sveriges mest besøkte turiststeder med blant annet et kombinert Porfyr- og Hagströmsmuseum. Porfyr er en bergart, som ble utvunnet og brukt i Elfvedalen Porphyrverk AB grunnlagt i 1788, og Hagström er et svensk gitarmerke.

Enda mer om det midtre Sverige

Området rundt Gävle kan by på Laxön midt i Dalaälven med indianermuseum, fiskermuseum, militærmuseum og en mengde rariteter. I Gävle ligger Sveriges Järnvägsmuseum med store utstillinger, minitog for barna, fine utearealer og servering. Lövstad Bruk fra 1600-tallet omfatter herregård, arbeideboliger, smie, verksted og barneavdeling; ”Barnens Bruk”.
Sveriges øyer i Østersjøen er også svært populære feriedestinasjoner for både familier og andre. Østersjøens kyst har flere byer og småbyer som i sommerhalvåret fremstår som rene ferieidyller. De vakre og unike øyene Gotland og Öland har begge svorne tilhengere som vender tilbake år etter år for å oppleve historie, familiemoro, unike landskap og menneskelig varme. Litt inn i landet, ved Falun, finner du den idylliske Carl Larsson-gården og Falu Gruva, begge med omvisninger, og i Borlänge et par mil sør, finner du Fremtidsmuseet med Sveriges største Planetarium. Lenger inn i landet, ved den vakre sjøen Siljan, finner den vakre byen Mora med Vasaloppsmuseet, Vasamonumantet og Zorngården, der kusntneren Anders Zorn levde og malte. På Sollerön i Siljan finner du et felt gravplasser fra vikingtiden, en vakker 1700-talls kirke, en mengde gamle gårdsmiljøer og Lafvasgården Samlarmuseum med alt mulig rart. På riksväg 26 (E45) finner du et fint Skogsmuseum ved Siljansfors, noen kilometer sørover. Rett utenfor Malung finner du Kvarnstensbrottet og lenger nord, ved Lima, Västgården med samlinger av bondemøbler og -gjenstander. Rundt Sysselbäck nær norskegrensen ligger Kulturkoppra Museum, som dokumenterer Norra Värmland fra istid til nåtid. Elven Klaraälv renner her i et praktfullt landskap. Her kan du møte elg, og her kan du fiske, hvis du har lyst.

Litt om det historiske midtre Sverige

Uppsala er en Sveriges aller eldste byer og har masser å by på. Her finnes Sveriges eldste universitet med museum, Uppsala Domkyrka, botanikeren Linnés Hammarby, og rett sør for byen Skokloster, et av Europas best bevarte 1600-tallsslott i barokk stil. Litt nord for Uppsala, ved kysten, ligger Öregrund, et unikt skjærgårdsmiljø med en mengde båtturtilbud. Litt lenger inn i landet kan du besøke Sala med sølvgruven, og noen mil sør, Skultuna Messingbruk, etblert i år 1607. Avesta har verdens største dalahest, jernbruksmuseum, myntmuseum og Gamla Byn med gamle boligmiljøer. Engelbergs Bruk ved Fagersta og er et komplett industrimiljø fra jernutvinnings tid, oppført på Unescos liste over Verdensarven. Ekomuseum Bergslagen ligger ved Skinnskatteberg sør for Fagersta. Ved Ludvika, lenger inn i landet, ligger Ludvika med Dan Anderssons Museum og Flobergets Gruve, med omvisning i redskaper fra 1600-tallet og fremover. Sørover herfra kommer du til Kopparberg med den vakre 1600-tallskirken og Hällefors med Formens hus – 1900-tallsdesign. Noen kilometer sør ligger Grythyttan, med Kokboksmuseet

Det midtre Sverige nær den norske grensen

Eksherad er et tettsted med en gammel kirke og rovdyrsenteret The Big Four, som forteller om de fire største rovdyrene, bjørn, ulv, gaupe og jerv. Her finnes også en avdeling om elg og våpen. Lenger sør, i Sunne, finner du Rottneros park og herregård og Selma Lagerløfs hjem, i Mårbacka.  I Arvika finner du Rackstadsmuseet med kunstutstillinger og kunsthåndverk. I Årjäng finner du det Nordiske Travmuseet. I Bengstfors kan du besøke Dalslands Kanal med sluser og andre severdigheter, Gammelgårdens Friluftsmuseum og Halmens Hus. Rett sør for Bengstfors ligger Baldersnäs Herregård med flere ustillinger og gamle bygningsmiljøer. Nord i Vänern finner du velkjente Karlstad, med et utrolig flott historisk museum, med bygningsmiljøer innredninger etc. Rett vest for byen kan du besøke Gustav Frödings hjem, Alsters Herrgård. Nabobyen Kristinehamn har et fint kunstmuseum for samtids- og moderne kunst.


Mer om Midt-Sverige fra Örebro til Stockholm

I over 700 år har Örebro Slott vært byens midtpunkt. En gang en enkel forsvarsborg og fengsel, under Vasatiden ombygd til et praktfullt kongelig slott. I vår tid en åpen og levende turistattraksjon med slottsbutikk, visninger, utstillinger, restaurant og kafé.  Helt vest i Örebro ligger bydelen Wadköping, bygget av gamle hus som er flyttet hit for å supplere den gamle bydelen. Her er museum og markedsdager arrangeres med handel og teaterforestillinger. Sørøst for innsjøen Hjälmaren ligger en stor herregård fra 1700-tallet, Julita Herrgård med landbruksmuseum og bygdemuseum. I Eskilstuna finner du kulturområdet ”Radermacher” med flere smier som er i drift i et gammelt smiemiljø, opprinnelig fra 1600-tallet. Tidö Slott ligger på en odde i innsjøen Mäleran, rett sør for hovedveien E18. Ved samme hovedvei, lenger øst, kommer man til det storslåtte Gripsholm Slott, oppført av Gustav Vasa på 1530-tallet. Det kongelige lystslottet Drottningholm på Lövö i Mälaren ble bygget på 1600-tallet i barokk stil, med 1700-talls rokokko interiører. Drottningholm er på Unescos liste over Verdensarven. Utenfor Stockholm, i skjærgården, finnes det et gammelt tollsted, som heter Sandhamn, som omfatter gammel bebyggelse knyttet til fiske og sjøliv i Östersjöen.Steder, Midt-SverigeMest populære steder SverigeMidt-Sverige, Sverige på kart
Anbefalte linker:
Hurtiglenker

Velg land:Hvor vil du reise?
DittFeriested.no - Finn din drømmeferie - raskt og enkelt