Feriehus og hotell, Uppsala Midt-Sverige, SverigeBeste priser på hotellrom - Hotels.com

Novasol - Europas ledende på feriehus

Populære reisenettsider - leie feriebolig


Verd å vite om Uppsala

Uppsala har vært en av det gamle Sveriges viktigste byer, helt siden 500-tallet etter vår tidsregning. Likevel tok det mer enn et årtusen før byen fikk noen størrelse av betydning, til tross for at Uppsala ble erkebiskopsete i år 1258 og Nordens første universitet ble lagt hit i 1477. I dag er Uppsala Sveriges fjerde største by med neste 130 tusen innbyggere. Uppsala er et funn for kulturinteresserte. Byens gotiske katedral skal ha blitt påbegynt allerede på 1200-tallet, men ble vigslet først i år 1435. Kirken ruver bokstavelig talt, med sine 119 meter høye tvillingtårn er det synlig på lange avstander. Uppsala har et trivelig sentrum med flott bebyggelse som inkluderer ”de nyere” universitetsbygningene fra slutten av 1800-tallet, universitetsbyggene Gustavianum fra middelalderen, bygningen Carolina Rediviva fra 1841 som den gang ble det nye universitetsbiblioteket og parken med Uppsala Slott påbegynt i 1549.

Mer om Uppsala og middelalder


Gamla Uppsala finner du i dag nord for dagens sentrum. Her ligger tre store gravhauger fra 500-tallet, sentrum for Åsatro-kulten som var virksom etter at Sverige var kristnet. I følge erkebiskopen Adam av Bremen, som besøkte Uppsala i år 1070, sto det den gang her et tempel dekket av gullplater, med avbildinger av Tor, Odin og Frøy. Det skal ha blitt ofret både dyr og mennesker her. Det ble reist en stor domkirke av stein her på begynnelsen av 1100-tallet. Deler av denne står fremdeles her, med et klokketårn av tre ved siden av. Stedet for Uppsala og domkirken ble bestemt flyttet dit domkirken i dag står på 1200-tallet. Uppsala hadde på begynnelsen av 1800-tallet 4000 innbyggere.

Uppsala slott, Carl von Linné og Botaniska Trägården

Denne digre og storslåtte bygningen på en høyde klarer nesten å overgå katedralen, med sitt mektige volum. Slottet var opprinnelig tenkt å være byens festning, men er endret flere ganger, og delvis ødelagt av brannen som herjet byen i 1702. I dag finner du et kunstmuseum i slottet, som også fungerer som bolig for landshøvdingen. Den botaniske hagen inneholder nesten 140 tusen planter i et utrolig mangfold, mange av den fra tropiske himmelstrøk. Botaniska Trägården ble flyttet fra sin opprinnelige plass i en park ved elven, til slottsparken på slutten av 1700-tallet, etter at Carl von Linné hadde overtatt ansvaret. Her er det flere og hageanlegg forskjellige veksthus, hvorav det såkalte Linneanum, som inneholder orangeriet benyttes til undervisning. Dette ble innviet i 1807, etter Linnés død i 1778 i hjembyen Uppsala. Den Botaniska Trägården har vært benyttet til undervisning for universitetets studenter siden år 1655. Linnés gård Hammarby er også åpen for publikum. Hit flyttet Linné i 1758, fordi han mente at luften i Uppsala var forurenset.
Steder, Midt-Sverige

Uppsala på kart
Anbefalte linker:
Hurtiglenker

Velg land:Hvor vil du reise?
DittFeriested.no - Finn din drømmeferie - raskt og enkelt