Sør-Sverige, Sverige

Når du skal leie hytte eller ønsker overnatting på hotell finner du et stort utvalg til lave priser her, i tillegg til et godt utvalg mer eksklusive hotell eller hytter – hvis du er ute etter det. Vi gir deg en oversikt over nettsider som tilbyr hytteutleie og hotell, Sør-Sverige.

Beste priser på hotellrom - Hotels.com

Novasol - Europas ledende på feriehus


Verd å vite om Sør-Sverige

Sør-Sverige omfatter Västkusten, landskapene sør for Vänern og Vättern, samt Småland og Skåne. I dette landskapet finner du både åker- og skogkledde områder, en mengde innsjøer, små og større byer med aktivitetstilbud og attraksjoner for barnefamlier, og tett i tett med historiske severdigheter.

Noen av Sveriges største opplevelses- og fornøyelsesparker
 

Helt i sør ligger Skåne dyrepark ved byen Höör, mellom Kristanstad og Lund, med mer enn 700 dyr som lever vilt i Skandinavia. Her kan familien oppleve mer enn 85 forskjellige dyrearter, som vises i vakker skånsk natur. I en del av dyreparken kan barna komme nær noen av dyrene og klappe dem. Dyreparken har også en lekeplass. I den koselige småbyen Tomelilla finner du Tosselilla, Skånes Sommarland med alt det du kan ønske deg av aktiviteter, sklier og bassenger – også for de minste. Ved ferge- og havnebyen Trelleborg er det bygget en spennende vikingby med høye palisader, Trelleborgen, med mengder av aktiviteter og opplevelser for barna.

Småland og Öland – fornøyelsesparker og opplevelser for barna

I Vimmerby i Småland kan du besøke Astrid Lindgrens Värld. Der møter du Pippi Langstrømpe, Emil og mange av de andre personene fra Astrid Lindgrens bøker, i en spennende og svært populær opplevelsespark. Ved Östersjöen, i Oxelösund, finner du en avdeling av Boda Borg, et aktivitetssenter for barn fra 6 år og oppover. High Chaparral er wild-west-parken som ligger i Hillerstorp, Sverige, som kan by på mange aktiviteter for hele familien. Her kan du vaske gull, kjøre prærievogner, se på wild-west-show og masse mer. Ölands dyre- og fornøyelsespark på øya Öland er et sted du kan se på flere ville dyr. Der finnes løver, tigere, apekatter, kameler, sebraer og mange andre fremmede dyrearter. Du kan dessuten også besøke den store fornøyelsesparken på Öland, med et et sirkus, vannrutsjebaner og mye mer.

Mer om Sveriges største opplevelses- og fornøyelsesparker i sørvest


Borås dyrepark ligger litt vestover i Sverige, ikke så langt fra Gøteborg. Göteborg kan bye på Skandinavias største fornøyelsespark, Liseberg. Liseberg kan by på mer enn 30 spennende karuseller og andre attraksjoner. Noen av attraksjonene er litt "snillere" for de minste, mens andre er mye tøffere. Her hender det at barna tør mer enn mor og far! Fortsetter du turen nordover langs vestkysten, kan du besøke senteret for truede dyrearter ved Nordens Ark, mellom Munkedal og Smögen, rett ved E6. Her kan familien oppleve nordiske arter som fjellrev, ulv, oter, havørn på nært hold. Rett sør for den store innsjøen Väneren finner du Skara Sommarland, med Skandinavias største vannland, motorsportsstadion, tivoli, lekepark for småbarn og massevis av spennende underholdning. Sunne i Värmland har et flott badeland. I Karlskoga, nord for Vänern er det en avdeling av aktivitetssenteret Boda Borg for barn fra 6 år og oppover. Boda Borg har også avdelinger i Karlskrona ved østkysten og Sävsjø i Småland. I Södertälje, utenfor Stockholm, finner du et flott badeland, Sydpoolen. Rett ved ligger byen Nykvarn, med Nordens eneste skikkelige lekelastebilpark, Lådbilslandet, en miniatyrby med lekeveier, samt lekepark, hoppeborg og karusell. I Karlshamn finnes Oppdagelsessentret Kreativum på 2000 m2, med oppgaver og aktiviteter for både barn og voksne.

Sør-Sverige og kulturseverdigheter

Ved Tanum, sør for Strömstad, er det avdekket et enormt felt med helleristninger. Tanums Helleristningsmuseum og Vitlycke museum er vel verd et besøk. Helleristningsfeltet i Tanum er så enestående at det oppført på Unescos liste over Verdensarven.  Strömstad har en omfattende gammel trebebyggelse. Langs kysten her finner du de såkalte Bohusläns Pärlor, små og større steder som Smögen. Lysekil, Fjällbacka, Grebbestad, Hunnbrostrand, Kärringön og Fiskebäckskil. Uddevalla er også verd et besøk, som en typisk by for regionen, med både historisk og nyere bebyggelse.

Sør-Sverige ved Vänern og Vättern

Trollhättan er kjent for sine tre sluser og informasjonssenteret om disse. Syd for Vänern er det oppstått en ny type ferieform med middelalderbyen Skara som sentrum for opplevelser knyttet til denne tiden, da Sverige ble bygget som nasjon og lover ble stiftet for å skape orden. Opplev Arns Rike, etter Jan Guillous romaner om Arn og hans bravader som korsfarer og rikssamler i Sveariket. Sverige har noe å by på for alle. Skara er kjent som Arns Rike og Läckö Slott fra 1600-tallet, som ligger flott til på en landtunge som stikker ut nordover i Vänern, er vel verd et besøk. Det ligger flere velbevarte middelalderkirker i dette området. Karlsborg på vestsiden av innsjøen Vättern har både festning og tilhørende museum. På den andre siden av Vättern ligger Vadstena Kloster, der den viktige Birgitta-ordenen med klostre over hele Europa, oppstod på 1300-tallet. På østsiden av Vättern, ved Gränna, finner du både en polkagris-fabrikk og et museum som dokumenterer ballongferden til polarpioneren André, som aldri nådde sitt mål, Nordpolen.

Mer om Sør-Sverige og severdigheter

Rett nord ligger byen Motala med sitt flotte motormuseum. Nabobyen Linköping huser Sveriges Flygvapenmuseum, og i Norrköping kan du besøke det fine Arbetets Museum og Norrköpings museum i den vakre byen langs elven. På kysten langs Östersjöen er det flere byer som fortjener et besøk; den historiske byen Nyköping, Nynäs Slott litt lenger nord, og kulturstrøket i vesle Trosa. Ikke langt sør for Astrid Lindgrens vakre Vimmersby, går det en smalsporet veteranjernbane fra idylliske Hultsfred til Västervik ved kysten, gjennom et meget vakkert landskap. Västervik har et spesielt sjøfartsmuseum med modell av et gammelt skipsverft. Nord for Vimmerby kan du besøke Sverigeparken, en miniatyrby for hele familien, med mange aktiviteter for barn.  Nær byen Kvill, ikke langt unna, står den berømte Tusenårseika, 14 meter i diameter. Vestover herfra kommer du til Eksjö med den unike opprinnelige trehusbebyggelsen. Videre vestover kommer vi til industribyene Huskvarna og Jönköping. Husqvarnas Museum viser alt fra motorsykler til symaskiner, motorsager og husholdningsprodukter. Jönköping har det kjente John Bauer Museum, med kunst av Sveriges svar på Theodor Kittelsen. Her ligger også et fyrstikkmuseum.

Sør-Sverige – Göteborg og området rundt

Göteborg er Sveriges nest største by og landets største og viktigste havneby, med lange maritime tradisjoner. Göteborg er på mange måter Sveriges svar på Bergen, en selvstendig, munnrapp og utadvendt by, som har sine øyne vendt mot vest og sør, med ryggen til Stockholm og Sverige. Göteborg er en ung by, kun 400 år gammel. Imidlertid er disse 400 årene godt bevart, både gjennom bydeler, arkitektur og museer. Mye av dette er synlig i bydelen Västra Norrstan, som er lite kjent blant besøkende. Litt lenger sør og litt inn langs Stora Hamnkanalen finner du Göteborgs Stadsmuseum i et 1700-talls kontorbygg som tilhørte det tidligere Ostindiska Kompaniet. Her kan du oppleve Vest-Sveriges tidlige historie og få innblikk i hva Göta kanal betød for utviklingen av denne landsdelen fra vikingtiden og fremover.

Sør-Sverige – mer om Göteborg og området rundt


Mellom Stadsmuseet og operaen ligger Kronhuset fra 1600-tallet med Kronhusboderna, hvor det i dag er håndverkerlokaler og serveringssteder. Ved Gustav Adolfs Torg ligger det gamle rådhuset fra 1673, Stadshuset og Wenngrenska villan fra 1700-tallet og børsen fra 1849. Rett sør for Västra Norrstan ligger området Inom Vallgraven. Dette er, i liket med Västra Norrstan et meget hyggelig område med til dels gammel bebyggelse og masser av sjarmerende serveringssteder. Her ligger også den flotte domkirken bygget mellom 1815 og 1825. Langs Rosenlundkanalen ligger Feskekörka, et fiskemarket bygd i 1874 i gotisk stil.Nord for Göteborg ligger Bohus Festning fra 1300-tallet, og lenger vest ute i skjærgården, ligger Marstrand med sin imponerende festning. Litt lenger nord, på øya Tjörn, ligger Skärhamn med det Nordiske Akvarellmuseet. Sørøst for Göteborg finner du Mölndal med det vakre Gunnebo Slott fra 1700-tallet.

Halland – kystlandskapet fra Göteborg til Båstad


Fra Göteborg i nord til Båstad i sør finnes en utrolig vakker og variert skjærgård, der det vrimler av vakre steder for badning og utflukter. Kystbyene Varberg, Falkenberg og Halmstad kan by på gode shoppingmuligheter, i tillegg til at det er flust med bademuligheter og fine sandstrender langs hele kysten. For den kulturinteresserte er Halland også et paradis: Hele året rundt er det revyer, teateroppsetninger og festivaler i Halland. Besøk de berømte Vallarna i Falkenberg eller Halmstads Marinfestival. Få med deg visefestivalen i Hwitans Trädgård, Falkenbergs Jazzfestival og visefestivalen i Steninge, som samler landets beste artister og et stort og entusiastisk publikum.

Halland – museer og gallerier 

Det myldrer av alle mulige og umulige museer og gallerier. Bare for å ha nevnt noe: Tegningmuseet i Laholm er Nordens eneste frittstående museum for tegninger. En førsteklasses og stadig voksende samling tegninger av svenske kunstnere fra 1750-tallet og fremover. Kunsthallen i Hishult er unik både når det gjelder innhold og arkitektur. Utendørs finner du den zenbuddhistiske hagen ”Asa Stenar” og en skulpturpark i stadig forandring. Länsmuseet (fylkesmuseet) i Varberg holder til i slottsbygningene på Varbergs festning. Her vises utstillinger om Hallands kulturhistorie, som Bockstensmannen, Kulknappen, bondeliv, festningens historie og kunst fra Varbergsskolan. Om sommeren vises ekstra store utstillinger, og sykkelmuseet er åpent. 

Halland – Varberg

Varbergs festning med Länsmuseet Varberg er en av Hallands største attraksjoner og er åpen døgnet rundt, hele året. Festningen har aner fra middelalderen og binder sammen dansk og svensk historie. Dette er et unikt forsvarsanlegg med velbevarte bastioner fra 1200-tallet, og festningens mektige silhuett er et hallandsk landemerke ved havet. Innenfor festningens murer finnes i dag restauranter, fylkesmuseum, vandrerhjem og smie. Länsmuseet Halmstad har et bredt tilbud av hallandsk, svensk og internasjonal kunst. Hamnmagasinet i Varberg er et varsomt restaurert kulturhus bygd i 1874, som i dag er fylt med kreativitet og spennende mål for besøk så som glasshytte, sølvsmie, keramiker, Varbergs Kunsthall og Varbergs Kunstforening med fint grafikkatelier. KungsRike er et fellesnavn for severdighetene Fjärås Bräcka, Äskhults 1700-talls by, Tjolöholms slott og over 50 besøksmål i bygdene rundt. 

Sør-Sverige – området nord for Skåne

En litt pussig sverdighet noen kilometer inn i landet ved Varberg, er Grimeton Radiostastion, oppført på Unescos liste over Verdensarven. Litt lenger sør langs kysten, i Ugglarp, ligger Svedino Bil og Flymuseum langs den gamle Hallands kystveg, mellom byene Falkenberg og Halmstad, lenger sør. I Gislaved, øst for Göteborg og Borås, finnes det et stort industrimuseum, som blant annet tar for seg gummiindustriens historie i Sverige. Her ligger også Scandinavian Raceway Andertorp, hvor du kan leie Formel1 racerbil samtidig som du gjennomgår et førerkurs. Ved byen Vetlanda finner du Kleva Gruva grunnlagt 1691, med 160 meter dype gruveganger, som du kan besøke. Tettstedet Kosta er hjemstedet til glassveket som produserer Kosta Boda. I Nybro finner du Glasriket, et museum som representerer de mange glassbrukene i det indre av Småland. Er du glad i kunsthåndverk, vil du ha stort utbytte av å besøke et av de mange tradisjonsrike glassbrukene i traktene mellom Nybro och Växjö. 

Sørøst Sverige - Blekinge Län

Blekinge Län ligger ”nede til høyre” på Sverige-kartet, ved sørspissen på Öland. Her starter en fin kystlinje ned mot Skåne Län, med byene Karlskrona, Ronneby, Karlshamn og Sölvesborg. Innlandet er preget av en mengde innsjøer i et relativt flatt landskap med åker og skog om hverandre. Kysten har flere historiske havnebyer, og her kan du finne mange autentiske fiskermiljøer. Karlskrona er en historisk by som ble anlagt på en rekke øyer i Blekinges skjærgård i 1680. Bakgrunnen for dette var ene og alene å sørge for at den svenske marinen fikk isfri vinterhavn, noe som ikke var tilfelle i Stockholm, som til da hadde vært marinens tilholdssted. Sverige var en av Europas stormakter på denne tiden, og landets flåte var en viktig brikke i Sveriges dominans. Karlskronas byplan er utarbeidet av Erik Dahlberg, og forbildet skal ha vært både Roma og Versailles. Karlskrona har en rekke bygninger og fortidsminner fra denne tiden. I 1998 ble Karlskrona oppført på UNESCOs liste over Verdensarven. Karlskrona er en levende og hyggelig by som tiltrekker seg mange historieinteresserte mennesker, som kommer for å oppleve den unike arkitekturen. Karlskrona har en mengde kafeer og restauranter, flere av dem med utendørs servering om sommeren. Fra Karlskrona kan du ta ferge til den vakre barokk-byen Gdynia i Polen.

Mer om Blekinge Län

Ronneby er en sjarmerende småby som fikk bystatus allerede i 1387, med mye gammel bebyggelse. Noen kilometer vestover, mellom Ronneby og Karlsham, ligger vilt- og naturparken Eriksberg. Her kan hele familen oppleve villsvin, hjort, europeisk bison og spesielle mufflon-sauer. Her finnes også den fredede nøkkelrosen i mengder, i sjøen. Her er også en herregård med et lite museum. Ypperlig for en liten utflukt eller en piknik. Karlshamn er også en gammel og trivelig by, med masser av originalbebyggelse og trivelige bystrøk. Byen fikk nytt navn i 1666 av Karl Gustav, og opplevde stor vekst og oppgangstid både på 1600- og 1700-tallet, da det etter hvert fantes hele 42 tobakksfabrikker her. Byen hadde en viktig havn for import og eksport, og flere handelsfolk skapte seg store formuer her. I Karlshamn finnes Oppdagelsessentret Kreativum på 2000 m2, med oppgaver og aktiviteter for både barn og voksne. Rett ved Karlshamn, i bygden Mörrum, finnes Laksen Hus, med utstillinger og akvarium med undervannsvinduer til elven Mörrumsåen. Her er informasjon om fiske, utstyr, modeller og fiskerekorder.


Sverige landsdel for landsdel – Skåne

Det flate, halvdanske Skåne med alle sine idylliske småbyer, er et yndet ferielandskap for både svensker og internasjonale turister. I Skåne finnes det storbyer som Malmö, Lund, Kristianstad, Landskrona og Helsingborg, og en kystlinje som kan by både på flotte bademuligheter og kulturseverdigheter. Storbyen Malmö er selve navet og drivsenteret i regionen. Herfra går Öresundbroen til Danmark og København, og til Malmö kommer mennesker både for å få seg arbeide og for å feriere. Det merkelige høybygget ”Twisting Torso” er blitt et symbol og landemerke for Malmö. Malmö har også en vakker historisk bebyggelse, shoppingmuligheter av en annen verden, og flotte badestrender rett nedenfor sentrum. Malmös gamle sentrum er lite, koselig og intimt, og er samlet rundt Stortorget, Lilla Torg, Gustav Adolfs torg og Davidshalls torg. Her kan du rusle rundt i de idylliske gågatene, der de fleste severdigheter, attraksjoner, restauranter og butikker ligger på kort gåavstand. I sentrum er det mange interessante bygninger fra ulike historiske epoker, blant annet de gamle trehusene fra 1500-tallet.

Mer om Skåne

Universitetsbyen Lund er også full av historie og sjarmerende kvartaler. Her ligger også den romanske domkirken fra tidlig 1100-tall. Wallanders Ystad er også blitt et reisemål for turister. Den gamle trehusbebyggelsen har fått sin fortjente oppmerksomhet gjennom forfatterens bøker med handlinger, som finner sted i den vakre havnebyen Ystad med fergeforbindelse til Swinouiscie i Polen og Rønne på Bornholm. Både Trelleborg og Malmö har for øvrig fergeforbindelser til kontinentet, Trelleborg til Travemünde, Sassniz og Rostock, mens du fra Malmö kan ta ferge til Travemünde. Ved den lille kystbyen Simrishamn, helt i sørøst, finner du en spennende middelalderborg med vollgrav, Glimmingehus, bygget mellom 1499 og 1506. Et par snaue mil nord og sør for Simrishamn finner du noen av Sveriges fineste badestrender med kilometervis av finkornet, hvit sand. Ved landsbyen Kåseberga finner du en flott steinsetting i skipsform fra vikingtiden, Ales Stenar, helt ute ved havet. Herfra strekker deg seg 20 kilometer med flotte sandstrender helt til Ystad. Denne sørligste delen av Sverige er full av fortidsminner både fra bronsealderen, steinalderen og middelalderen.

Skåne, den vestlige delen med Landskrona og Helsingborg

Landskrona ligger mellom Malmö og Helsingborg, og er verd et besøk på grunn av byens flotte festningsverk. Fra havnen i Landskrona kan du ta ferge ut til den vesle øya Ven i Öresund, og besøke Tyco Brahe Museet som i dag befinner sg i den gamle kirken på øya. Fra øya Ven kan du på klare dager se den vakre ferge- og havnebyen Helsingborg. Helsingborg ved Öresund kalles sundets perle og er en ualminnelig vakker by, beliggende der avstanden til Danmark er minst. Helsingborgs nærhet til havet gjør byen til en populær og flittig besøkt badeby. Midt i hjertet av Helsingborg ligger nemlig Örestrandsbadet, en super badestrand med finkornet hvit sand, langs den nybygde strandpromenaden, rett nord for Helsingborgs havneområde. Helsingborg er en av Sveriges eldste byer, og har hatt offisiell bystatus siden 1085. Den strategiske beliggenheten har medført at Helsingborg har en broket historie med mange voldsomme hendelser. Det 34 meter høye tårnet Kärnan er resten av den viktige festningen som lå her på 1100-tallet, som en viktig del av svensk – og i perioder – dansk forsvar. Den skånske krig var en krig mellom Danmark-Norge og Sverige i perioden 1675-1679. Sverige vant området tilbake i 1679.

Skåne – kysten fra Helsingborg til Båstad

Fra Helsingborg og nordover er kystlinjen litt mer kupert, og gode badestrender finner du ikke før ved byen Höganes, både på nordsiden og sørsiden. Den vesle kystbyen Mölle ligger nesten ytterst på landtungen Kullen, og er et populært feriested for båtfolket sommerstid. På oversiden av Kullen kommer du til Skällerviken med Ängelholm innerst i bukten med en flott badestrand foran og en lystbåthavn. Videre nord herfra er det litt blandet landskap, med badestrender ved Vejbystrand og Stora Hults strand. Heretter kommer du til den fine badestranden Ängelbäcksstrand og deretter, helt ute på nestet ligger den gamle byen Torekov, med en stor fisker- og fritidshavn. Torekov er et lite bysamfunn med lav trehusbebyggelse, et yndet feriemål for svensker på sommeren. Området vi her har beskrevet er rikt med hensyn til fortidsminner, kirker og kirkeruiner fra middelalderen. Det er bare drøye ti kilometer fra Torekov østover til den livlige byen Båstad, kanskje mest kjent for tennisturneringer. Den naturlige grensen mellom Skåne og Hallands Län går langs høydedraget Hallandsåsen. Det indre Skåne er preget av flate bygder, små sjøer og mennesker som føler at de egentlig er danske.
Steder, Sør-SverigeMest populære steder SverigeSør-Sverige, Sverige på kart
Anbefalte linker:
Hurtiglenker

Velg land:Hvor vil du reise?
DittFeriested.no - Finn din drømmeferie - raskt og enkelt